Kontakt
Få kontakt i rätt skog
Klicka på region i kartan för att komma i kontakt med rätt person & avdelning.
KLICKA I KARTAN
Kontoret
Kontoret
Tel: 0435-340 45
Virkesinköp och Skogsförvaltning
Virkesinköp och Skogsförvaltning
Tel: 0435-340 45
info@gustafsborg.se
Melker Magnusson
Melker Magnusson
Inköpare
Mittskåne
Tel: 0435-469098
Mobil: 0703-878180
melker@gustafsborg.se
Kontoret
Magnus
Magnus Rönndahl
Virkesinköpare
Telefon: 0435-340 22
Mobil: 070-835 07 62
rlm@gustafsborg.se
Biobränsle
Biobränslets betydelse som energikälla har ökat i takt med efterfrågan på förnyelsebar energi. Den koldioxid som bildas vid förbränningen av biobränsle neutraliseras av tillväxten i naturen och bidrar därför inte till växthuseffekten. Flisen får vi genom inte bara stamved utan även av groten, d v s grenar och toppar, och tillvaratar därmed en tidigare restprodukt.
Vi arbetar med ett närproducerat skogsbränsle vilket innebär korta transporter och låg miljöbelastning. Detta resulterar i högre avkastning till skogsägaren samtidigt som vi värnar vår miljö. Uttaget av skogsbränsle skall vara uthålligt och skogens resurser skall tillvaratas. Idag använder vi samtliga delar av trädet. Stammen, grenarna och topparna, ofta även stubbarna och slutligen askan från förbränning som återförs till skogsmarken. Därmed är kretsloppet slutet.
Med vår flexibla organisation vill vi på Gustafsborgs Säteri tillgodose både skogsägarens och kundens behov, dvs att producera och leverera ett högkvalitativt skogsbränsle.
Vi erbjuder ett lokalt framåtsträvande Biobränsleföretag som har skogsägaren och kunden i fokus.
Välkommen att kontakta oss på Gustafsborgs Säteri om ni vill vara med och utveckla ett miljövänligt och CO2-neutralt bränsle.
Biobränsleproduktionen har kompletterats med ytterligare en huggbil! Denna innebär att vi får en lättrörlig produktionsenhet som kan utföra flisningar med kort varsel runt om i Skåne!
Välkommen att kontakta oss för individuell rådgivning och offert!
GROT-uttag i slutavverkningar
Viktigt vid utförande och planering:
Grot-uttag anmäls till Skogsstyrelsen.
Allt material skotas inte fram utan en del får vara kvar för näringsbalans, och vid behov, till risning av basvägar.
Materialet får torka och barra av på hygget. Barren ger tillbaka näring till hygget.
Skotning vid torr väderlek, täcks med skyddspapp som Gustafsborg tillhandahåller. Skyddspappen måste säkras mot hårda vindar.
Lämplig plats för traven är högt på hygget, för vidare torkning eller nära väg för lastbilshugg.
Ofta lagras barr-GROT över till nästa avverkningssäsong.
GROT-uttag i lövgallring
GROT-uttag i lövgallring i kombination med virkesuttag är lämpligt i framförallt äldre bestånd. Metoden ger lägre avverkningskostnad då arbetstid inte läggs på kvistning och kapning av de klenaste dimensionerna. Oftast skotar vi GROT samtidigt med virket. Denna metod ger ett högre netto till skogsägaren.
Viktigt vid utförande och planering:
Grövre bitar alt en del vindfällen sparas naturvård.
Trädslag med bär och vissa buskar sparas.
Extra aktsamhet visas för att inte skada kulturlämningar.
Lövgroten behöver inte täckas av skyddspapp.
Oftare kortare lagringstid för lövgrot.
GROT-uttag i energigallring
GROT-uttag i energigallring lämpar sig i unga, klena lövbestånd, oftast med eftersatt röjning. Skördaren gallrar och lägger helträd, ackumulerar utan virkesuttag. Lämpligast är flisning i beståndet då man sparar på skotningskostnaden. Nettot skapas i form av lägre skördningskostnad, mindre skotning och ett större volymuttag. Metoden är känslig för blöta väderförhållanden, då kan skotning vara ett lämpligare alternativ. Torkningstid som övriga lövgallringar.
Askåterföring
Askåterföring i skogsmark skall anmälas till Skogsstyrelsen. Vi ombesörjer kontakt med lämplig entreprenör. Spridning kan utföras i mån av tillgång på certifierad aska. Askan som används är bottenaska från värmeverk. Askan höjer pH-värdet och återför näringsämnen till skogsmarken.
Betalning
Betalning sker efter energiinnehåll och mätes megawattimmar (MWh). Vi strävar efter att leverera flis med låg fukthalt. Detta är transporteffektivt och klimatsmart då det innebär fler MWh per leverans. Betalning i MWh innebär att alla inblandade parter i leveranskedjan strävar efter en kvalitetsinriktad GROT-hantering.